17 mars 2012

Vitkåls- och potatisstuvningIgår behövde jag fylla på råvaruförrådet. Vi tjatar om det dåliga urvalet så här års men det har faktiskt blivit mycket bättre. De vita rötterna är persiljerot som är väldigt god, och de här små var särskilt fina. Jag kokte några ovanpå potatisen när barnbarnen skulle äta pannbiff med svampsås. Omdömet blev "riktigt gott". Äpplena var inte så stora men jag köpte dem för att de var svenska och fick en positiv överraskning. Också väldigt goda.Vitkålen är fortfarande  god och fin. Glöm inte alla möjligheter till
sallad eller den här gamla rätten:

VITKÅLS-OCH POTATISSTUVNING

1/2 litet vitkålshuvud
6 potatisar
1 msk smör
3 dl mjölk
1 1/2 msk vetemjöl
kokvatten från grönsakerna
salt och peppar

Skär potatis och kål i småbitar. Koka i vatten i var sin gryta, men bara så länge att grönsakerna har tuggmotstånd kvar. Ta vara på kokvattnet. Smält 1 msk smör i en kastrull. Häll på mjölken och koka upp den. Red av med mjölet utrört i lite kokspad. Låt koka 3-5 minuter. Krydda. Rör ner grönsakerna och späd med mer kokspad om det behövs.

Förenklad version utan mjöl:
Koka kål och potatis i samma gryta med ca 1 1/2 dl vatten. När detta kokat in späder man efter hand med mjölken. Salt och peppar.
Passar till det mesta i kött- fläsk- och korvväg.


Tyvärr repris igen av redigeringsskäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar