15 mars 2012

Vårrulle jätte


FILODEG är bra att ha hemma. Den kylda är lättare att hantera än den frysta men har kortare datummärkning. Ett öppet paket håller sig några dagar i kylskåp.
Ett öppnat paket filodeg, lust på vårrullar men ingen lust att fritera gav detta recept.


VÅRRULLE,UGNSBAKAD JÄTTE

200 g nötfärs el annan färs
200 g strimlad vitkål
1 lök
½ chilipeppar färsk eller torkad, finfördelad. Kan uteslutas
½ dl vatten om oxfärsen är mager
olja till stekning
salt, svartpeppar
Spiskummin, börja med ½ tsk och öka efter smak
½ msk soja eller mer
6 filoark
½ dl smält smör, kan ökas
För en saftigare fyllning kan man tillsätta groddar, bambuskott, majs mm.
Fräs och smula färsen i en stekpanna. Lägg åt sidan. Fräs kålen och löken så det slaknar. Blanda allt och krydda.
Lägg ut ett filoark med kortsidan mot dig och pensla med smält smör. Lägg nästa filoark ovanpå och pensla med smör. Lägg på ark nr 3.
Lägg hälften av fräset i en sträng en bit in på kortsidan men inte ända ut i kanterna. Vik in kanterna och rulla ihop. Upprepa med den andra hälften. Lägg genast rullarna i en låg form eller på bakplåt. Pensla dem med smör. Grädda i 200 grader 20-25 minuter.Passa dem noga så de inte bränns.

Servera med ris och en salladssås med frisk smak. Ett förslag är turkisk yoghurt eller liknande, smaksatt med hackat syltat apelsinskal, svartpeppar och lite salt. Ett annat är chutney .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar