27 mars 2012

Tekaka


TEKAKA

Nästa recept ur mormors arkiv har jag inte bakat på länge. Hon bakade inte tekakan så ofta heller, men när den serverades gjorde hon succé. Jag tror att hon inte ville tjata ut sina recept. Den var ovanlig, den är läcker och alla brukar tycka om den.Tekaka

Så här ser originalreceptet ut. Mina tillägg kommer efteråt.

200 g smör
200 g socker
2 kkp mjölk
400 g mjöl
3 tsk bakpulver
Lägges i långpanna, beströs med socker, kanel och hackad mandel. Klicka till sist över smör.
Kommentar:
Rör smör och socker pösigt. Blanda bakpulvret i mjölet. Tillsätt mjölk
( 3 dl )  omväxlande med mjölblandning.

Bred ut smeten i bakplåtspappersklädd långpanna. Dagens stora pannor kan behöva kortas av en del. Min panna blev för stor och kakan tunnare än originalet. Nästa gång får pannan bli ca 30X32 cm. Men kakorna blev mycket uppskattade, så jag bedömer kanske bara efter gammal vana.

Blanda 2 msk socker med 1 tsk kanel. Hacka ca 1/2 dl skalad mandel. Strö detta över kakan. Smält 2-3 msk smör och klicka ut det över kakan.Grädda i 200 grader ca 45 minuter. Passa noga och bedöm själv tiden.
Skär den avsvalnade kakan i stora bitar och dela dessa i mindre bitar allt eftersom de serveras.

Nästa gång skall jag baka en halv sats för det blev väldigt mycket kakor.

2 kommentarer:

  1. Jätteroligt att läsa alla dina recept.Här är lite otacksamt att baka och laga mat, det räcker ju i evigheter. Jag brukar som du koka kyckling med grönsaker, eller så gör jag en köttgryta och fryser ned i små förpackningar, det blir både billigt och enkelt att värma i mikron.Skall följa din blogg i fortsättningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppskattningen.Det är roligt att dela med sig.

      Radera