14 mars 2012

Torsk med purjo


 Torskgryta med morot och purjo är ett säkert kort. Jag börjar med den lätta
varianten som jag gör till barnfamiljen. Sedan följer min egen favorit som
kanske inte alltid blir så vacker.


                                           Torskgryta utan mjölredning

TORSK MED PURJO

  • 400 g torskfile eller annan vit fisk
  • 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk creme fraiche
  • salt, peppar, timjan       
Skiva potatis morot och purjo och koka i vattnet ca 10 minuter.Rör ut mjölet i mjölken, rör ner det och koka upp. Bitar av fiskfilén eller portionsbitar av ryggfile kryddas med salt och lite peppar. Lägg fisken ovanpå såsen med timjan på toppen. Koka sakta tills fisken är klar. Rör ner creme fraiche.

Mjölet gör att mjölken inte skär sig. Jag föredrar själv att laga denna rätt med potatisen kokt separat, minimalt med vatten samt gräddmjölk utan mjöl, vilket lätt skär sig. Öppet för variationer. Men timjan ingår alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar