06 mars 2012

Sej med sötpotatis

Den här årstiden kan man behöva variation till potatis. Sötpotatis smakar mera grönsak och är fräschare nu. Väldigt gott.

Mycket i detta fiskrecept är utbytbart. Sesampasta har man kanske inte hemma. Men hitta då på någon annan täckning av fisken som riven mandel eller ströbrödsblandning. Jag har prövat att mixa solroskärnor halvgrovt och blanda med citronsaft. Det gav en nötaktig smak.







SEJ MED SÖTPOTATIS


400 g fiskfilé i bitar eller block, sej eller annan fisk
1 1/2 tsk salt
sötpotatis, mängd efter matlustens storlek
2 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1/2 -1 röd chili utan frön
2 msk olivolja
salt, peppar

2 msk sesampasta Tahini utrörd med saften av 1 citron och lite vatten.

Sätt ugnen på 220 grader.
.
Salta fisken på båda sidor och ställ den åt sidan.

Skär sötpotatisen i tärningar.Skiva selleri, vitlök, ingefära och chili.Lägg detta i en ugnsform och rör runt oljan. Salta och peppra lite lätt. Rosta i 220 grader 10 minuter.

Rör ut sesampasta och citron.

Ta ut formen och  lägg på fisken. Bred på seampasta. Tillbaka i ugnen ca 15 minuter.

Servera med kall sås efter tillgång i kylskåpet. Turkisk yoghurt med lite lag från syltade apelsinskal blev perfekt. ( Mitt enkla, säkra recept på syltade apelsinskal finns tills vidare i det första inlägget Nystart )


Råvaran sesampasta är kalciumrik och av intresse för laktosintoleranta. God också om man gillar sesamsmaken. Lättare att smälta än hela frön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar