03 mars 2012

Lamm i surkål


Dags för nästa familjefavorit. Vi hade förr utrymme för förvaring av hemmagjord surkål. Den var god! Men burkkålen man kan köpa går bra.
  

          
Lamm i surkål                                        Så till grytan som är en blandning av olika influenser. Huvudingrediens är lammkött i bitar. Alla delar går bra och lite ben gör såsen godare. Skivor av rygg blir fint, men bitar av bringa kan duga. De blir ju ofta kvar sist i fryslagret.
.

Idén bakom receptet var att göra en snäll, barnvänlig gryta som inte är för syrlig. Receptet har aldrig varit på pränt och när jag skulle provlaga passade det att laga till 5 personer.

Prova i mindre skala. Proportionerna är inte så viktiga.

LAMM I SURKÅL

1 kg lammkött med ben
2 lökar, skivade
smör
3 hg tomater eller 1 paket konserverade
2 msk tomatpuré, kan uteslutas med burktomater
6-7 hg surkål på burk
1 ½ tsk salt
vitpeppar
2 tsk paprikapulver eller mer
2-3 dl vatten
2-3 dl vispgrädde

Skölj surkålen i en sil. Låt rinna av.

Bryn köttet. Stek löken lätt. Lägg det i serveringsgrytan. Skölj ur pannan med det varma vattnet och häll det över köttet. Krydda med salt, peppar och 1 tsk paprika. Tillsätt tomater, surkål och 1 tsk paprika på toppen.Häll över grädden. Koka tills köttet är mört ca 1 ¼ timme.

Man kan krångla till receptet genom att tillsätta surkål och grädde först efter ca 30 minuter för att få spänstigare kål. Passa då, så att vattnet räcker. Prova själv.

 Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar