20 mars 2012

Kycklingbuljong



KYCKLINGBULJONG




Ibland kokar jag en kyckling utan några krusiduller. Det kalla köttet blir fint till en sallad om man inte vill göra en currysås till det varma köttet. Lika värdefullt är kokspadet om man har infrysningsresurser. Det blir lite tunt men kokar man 2 kycklingar samtidigt blir det riktigt bra. Då kan man öka lite på rotsakerna.


1 kyckling, väl tvättad
vatten som täcker
2 tsk salt per liter vatten. 
8 vitpepparkorn
2 nejlikor (om man har)
1 litet lagerblad
timjan
2 gula lökar delade tvärs över
1-2 morötter
1 bit rotselleri
2 persiljerot eller persiljestjälkar
1/2 chilipeppar ( om man har hemma )

Börja med kycklingen i en gryta. Täck med vatten och tillsätt salt. Koka upp och skumma. Tillsätt resten.Koka ca 50 minuter.


Spadet får kallna. Ta bort fettlagret. Frys in i mindre burkar.


The Wishing-bone.

För en tid sedan behövde barnbarnen ett matigare mellanmål. Jag kokte 2 kycklingar samtidigt och lät barnen själva skära vad de ville ha av den (ena) kalla kycklingen.


Det blev undervisning vid matbordet. Olika delar, olika smak och till sist en okänd höjdare: Önskebenet, The Wishing-bone.


Det var en höjdpunkt i min barndom också. Barnen ville ju önska men fick finna sig i att ibland dra mot en av föräldrarna vilket nu ger ett gott minne. Man såg föräldrarna som jämlikar som också kunde vilja önska sig något.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar