24 mars 2012

Kumminskorpor


Nu lite historia. Tidningen ICA-kuriren hade i en tävling om bästa småkakan gett första pris för ett recept på skorpor. De var små, söta och kumminstarka. Följden blev en folkstorm. Skorporna hade konkurrerat ut alla smaskiga recept som skickats in. De är behovsskapande om man tycker om kummin. De är lite omständliga men jag bakar dem ett par gånger per år. Nästan alltid hel sats när man ändå gör sig besvär. Baka halv sats om du vill testa. På bilderna syns en halv sats som ryms på en modern stekplåt. Här kommer en ordagrann avskrift av tidningsreceptet. (Jag bakar dem alltid med smör och jäst för söta degar).
KUMMINSKORPOR
ca 525 st
100 g jäst
200 g margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 påsar kummin à 20 g ( = 5 msk )
3 ¾ dl strösocker
ca 1,7 liter vetemjöl

 • Smula jästen i en bunke.
 • Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm (37 grader) och häll den över jästen i bunken.
 • Tillsätt salt, kummin, socker och det mesta av mjölet. Arbeta med elvisp eller trägaffel tills degen släpper bunken. Låt jäsa övertäckt ca 20 minuter.
 • Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den med resten av mjölet. Degen skall vara mjuk och smidig, men inte kladdig.Dela degen i 3 lika bitar, och varje bit i 4 delar. Rulla med lätt hand ut varje bit till en rulle, lika lång som bakplåten ( som skall vara smord eller täckt med bakplåtspapper )varje plåt ryms 4 degrullar. Täck över plåtarna och låt längderna jäsa ca 40 minuter.
 • Grädda dem mitt i ugnen, som ska vara 200 grader varm. Längderna ska bara bli mycket lätt bruna, det tar ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.
 • Skär de pösiga längderna i 1½ cm bitar och klyv bitarna i en över- och en underhalva. Lägg halvorna med den skurna sidan upp på plåtar, ca 3 plåtar blir det. Rosta skorporna, en plåt i sänder, i 250 graders ugnsvärme. Skorporna ska bli gyllenbruna. Passa dem noga, så att de inte blir blir brända.
 • Torka de rostade skorporna i 50-100 graders ugnsvärme. Alla plåtarna kan vara inne på en gång. Minst en timme tar det, och ugnsluckan ska stå på glänt. Om skorporna ska torkas över natten sätts plåtarna in i den uppvärmda ugnen, som sedan stängs av. Luckan på glänt. Skorporna är klara när de lätt kan brytas.
 • Förvara skorporna torrt i täta burkar. Mjuknade skorpor kan torkas om som ovan. Det går fint att halvera satsen.


                                     

3 kommentarer:

 1. Jättegoda skorpor, dessa har jag bakat i många år,alltid omtyckta.
  Har bakat idag 2015-04-10. Köpte fel krydda, det blev fänkål istället, goda, men kummin slår rekordet.
  Anita.

  SvaraRadera
 2. Dessa skorpor är jättegoda, jag gjorde som Anita, köpte också fel krydda, fänkål, är goda, men kummin är ett strå vassare.
  Anita.

  SvaraRadera
 3. Idag har jag bakat dessa fantastiska goda skorpor igen, valde rätt krydda denna gång. Mycket omtyckta och bra present.
  Anita.

  SvaraRadera