29 mars 2012

Krusbärschutney

Det är säkert fler än jag som har bär i frysen från förra sommaren. Den här årstiden brukar jag försöka använda så mycket som möjligt av frysförrådet för att kunna fylla på med nytt om 3-4 månader.

Den här chutneyn kokar jag en sats i taget av och fryser därför bären i
1-literspåsar, rensade och klara för grytan. Annars tar det emot för mycket så här off-season. Receptet är verkligen bra, och alla som smakat vill ha det.

KRUSBÄRSCHUTNEY
 
1 l krusbär, knappt mogna
1 dl vitvinsvinäger
1 liten gul lök, hackad
1 cm färsk ingefära, i små bitar
2 krm svartpeppar
2 krm kanel
3 dl socker

Koka bär och vinäger 10 minuter.
Lägg i resten och låt koka tills det tjocknar.

Häll upp i skruvlocksburkar och sätt genast på locken. Låt chutneyn mogna några veckor.

Sterilisera de tomma burkarna för säker hållbarhet.Lägg dem i ugnen och sätt den på 100 grader en stund. De flesta locken tål också att läggas in i den här temperaturen.



Den här boken från 80-talet är värd

att ta vara på om man har intressen

åt sylta- salta - hållet.

Utgiven av Kooperativa förbundets
provkök.

Den innehåller "allt".

Den säljs av varenda antikvariat

för 50-60 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar