22 mars 2012

Hot Cakes



Nu har ju ”brunch” blivit vardagsmat för många svenskar. Mina föräldrar kallade det frukostmiddag och vi fick det när familjen skulle ha en slapp söndag.  För att barnen skulle hålla sig lugna serverade mamma smörgåsar innan vi steg upp. Man fick alltid beställa pålägget själv vilket kändes väldigt roligt.

Vid tolvtiden fick vi alltså frukostmiddag som antingen var stekt ägg och rökt skinka på en brödskiva eller ”skramlade” ägg, alltså en typ av äggröra, med tillbehör.


Hot Cakes lär förekomma som rätt vid en brunch men vi fick det som dessert eller mellanmål. Mammas recept är naturligtvis det bästa.



                                                                 Hot Cakes


HOT CAKES

  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • 3 msk smält smör
  • 1 tsk salt
  • 2 kkp (3 dl) sur mjölk, (filmjölk)
  • 2 kkp (3 dl) vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Gräddas uppe på spisen i plättlagg.

Om man saknar plättlagg kan man steka små plättar i en vanlig stekpanna. Smeten är så tjock att den knappt rinner ut.

Jag rör ihop det som en vanlig plättsmet. Bikarbonat löser jag i lite filmjölk och tillsätter sist. Gräddas på båda sidor.

Originalet ska ju serveras med lönnsirap, vi fick nöja oss med vanlig sirap. Himmelskt gott. Det finns säkert nyttigare tillbehör men inte idag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar