12 mars 2012

Spenat


Spenat 


 Den här årstiden längtar man efter nytt fräscht grönt, som vi så väl behöver. Och ibland är det svårt att följa vettiga regler om närodlat och klimatsmart. Just nu är jag lite trött på fin svensk vitkål till sallad nästan varje dag och faller pladask för denna magnifika italienska spenat.

Jag köpte samma typ förra året i en livsmedelsbutik med fint sortiment. Mycket billig, ingen produktinformation men väldigt god. Den kommer i hela plantor och kan ha rester av jord nertill. Naturligt odlad? Smakupplevelsen får uppväga bristen på information.

Så det blev traditionellt stuvad spenat med ägghalvor. Den rökta skinkan saknades men jag kunde inte vänta.


STUVAD SPENAT


600 g spenat
2 dl vatten till förvällning
2 msk smör
1-2 msk mjöl
1- 1 ½ dl mjölk
1-2 kryddmått salt
1 nypa socker

Skölj färsk spenat noga. Förväll den 2-3 minuter. Häll bort kokvattnet. Det är viktigt då det får skarp smak av oxalsyra i spenaten. Lägg upp spenaten på en skärbräda och hacka den.

Fräs smör och mjöl och tillsätt mjölken. Vispa till en slät tjock sås under sjudning. Tillsätt den hackade spenaten och låt stuvningen koka
2-3 minuter eller tills såsen inte smakar mjöl längre. Salta och smaka av noga. Tillsätt en nypa socker för att bryta syran i spenaten. Men var försiktig för det får inte smaka sött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar