30 mars 2012

Kikärtsoppa

Det kändes fel att hälla bort det goda spadet efter lammrullekoket. Höstens lamm var särskilt stort och då blir det mycket kött på detaljerna och mycket smak på kokspadet.

Gul ärtsoppa har jag ingen avsättning för och vem har gula ärtor i speceriskåpet idag? Däremot har många med mig kikärtor. Kan knappast kallas närproducerat.


Lagret av kikärtor behövde förnyas, vilket utmanade mig att koka en soppa.
Slutresultatet skiljde sig inte mycket från ärtsoppa i konsistensen. Kryddningen är inspirerad av falaffel som är en favorit.


KIKÄRTSOPPA


·        2 l lammbuljong (ungefärligt mått)
·        4 dl torra kikärtor
·        3 vitlöksklyftor
·        1 gul lök
·        2 st persiljerot eller persiljestjälkar
·        1 selleristjälk
·        3 msk sesampasta, Tahin
·        1 tsk mald spiskummin eller mer
·        1 tsk mald koriander eller mer
·        ½ - 1 dl apelsinsaft eller citron

Lägg ärtorna i blöt, minst över natten, gärna 12 timmar. Tillsätt ½ tsk bikarbonat i blötläggningsvattnet. Häll bort blötläggningsvattnet.

Koka ärterna med så mycket buljong att det täcker väl. Tillsätt alla ingredienser utom apelsinsaften som man smakar av med i slutet. Då kan det också behövas mer kryddor efter familjens smak. Man får också tillsätta mer buljong efter hand. Mosa ärterna grovt med en potatisstöt till önskvärd konsistens.


KikärtsoppaDet här blir god och kraftig mat och en stor sats som är perfekt att frysa in. Efter infrysning blir kryddsmaken svagare. Verkar faktiskt vara mera lättsmält än gul ärtsoppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar