30 maj 2012

Basilka och myggor

Efter all fokusering på basilikaodling i vår måste jag ta ett litet stickspår.
På en amerikansk hemsida, www.motherearthnews.com, hittade jag information om mosquito repellent plants. Tro´t den som vill.

De nämner 6 aromatiska örter som kan avskräcka mygg. Tre av dem tycks innehålla timjanolja, nämligen vanlig kryddtimjan, limebasilka och helig basilika. Rosendoftande temynta (som tycks vara ljusröd) nämns flera gånger  och även Kattmynta (Nepeta cataris) som ju har ju en intensiv doft (lukt) men älskas av katter.

Den sista är Lantana camara som är vad vi kallar Eldkrona. Den är tålig men inte vinterhärdig och rekommenderas som krukväxt i Sverige. Men just Eldkrona har jag varit med och beundrat hemma hos en trädgårdsamatör. Han hade odlat den i en stor rund ampelkruka med orangeröda och gula blommor som hängde ner. Den var mäktig och gjorde verkligen skäl för sitt namn. Den måste ha varit förodlad i flera omgångar, men sådant passade det sig inte att fråga om. Alla visste var de ville placera den i uterum, på terrass etc.

Eldkrona eller basilka. Man måste visst gnugga sönder bladen för att få fram växtsaft, om de skall skrämma bort mygg. Efter lite surfande hittar jag nu att växtsaft från Eldkrona kan vara hudirriterande och bären giftiga.

Kontrollera själv Motherearthnews som tycks innehålla allt möjligt "alternativt". Rådet om Eldkrona är ju verkligen tveksamt.

Hur var det med vår i år? Plötsligt är det sommar med mygg och nässlor som börjar blomma. Och så varslas markfrost i natt i större delen av landet och snö i norra Värmland.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar