04 maj 2012

Aniskringlor

Det här är ett traditionellt norskt recept på vetekringlor som man köper i sådana norska bagerier som tar sig tid till hantverk. När jag sökte efter efter dem på nätet för att utesluta en massa recept fick jag svaret: menar du aniskringler? Det fanns inte ett enda recept på svenska. Så här kommer lite reklam för Norge till den som älskar anis. Recepten liknade mitt grundrecept på vetebröd så här kommer det. Jag vill ha så lite socker som möjligt, men det kan man öka efter egen smak. Kringlorna kan ju ätas som bröd med lite smör.

ANISKRINGLOR


24 st

15 dl vetemjöl, ungefär
1/2 tsk salt
1 dl socker
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
2 tsk anisfrö, hela
1 ägg till pensling

Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till 35 grader. Ta undan lite mjölk och rör ut jästen i den. Tillsätt salt, socker, anis och en del av mjölet och därefter jästen. Arbeta i mjöl till en spänstig deg. (Det här kan göras på många sätt, så använd egna rutiner). Låt jäsa till dubbel storlek.

Arbeta ner degen i bunken och ta upp den på ett bakbord. Dela den i 2 delar och varje del i 12 bitar. Detta ryms bra på 2 stora plåtar. Rulla ut klumparna och forma kringlor el dyl. Låt jäsa på plåten, gärna under handduk, tills de känns  luftiga. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225-250 grader 5-10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar