17 maj 2012

Ugnsbakade bruna bönor

Mina recept har inte gått in på Hitta recept under 2013. De utreder. Sök MatSkap på www.matskap.blogspot.com


Kvalitén på bönor kan verkligen variera. Efter undersökningar och provkok har jag funnit att Gogreen har de bästa bönorna. De är odlade på Öland (med EU-stöd) och ersätts med det bästa alternativet om tillgången inte räcker. 

Receptet är alltså min mors och hon kallade det ”baked beans”. Jag har lagat det förr och resultatet beror mycket på bönorna. Det detaljerade receptet följer mitt kok med bönor som var perfekta.

UGNSBAKADE BRUNA BÖNOR
   
Ugnsbakade bruna bönor
 4 pers. 
4 dl bruna bönor
7 dl vatten, ungefär
2 msk sirap (inte mer)
1 tsk salt
8 - 10 små gula lökar
3-4 hg salt stekfläsk  
Skölj bönorna väl och blötlägg dem över natten. Skölj igen. Ge dem ett kort uppkok och häll av vattnet. Detta är inte nödvändigt men gör dem mer lättsmälta. 
Koka dem med så mycket vatten att det precis täcker bönorna. Börja med 6 dl. Späd med mer vatten om det kokar in för mycket, men det ska inte bli för vattnigt. Jag använde sammanlagt 7 dl. Kan variera lite om man kokar häftigt. Koka bönorna 40-45 minuter. De börjar då mjukna. 
Under tiden förväller man lökarna, modell mindre (ca 3 cm) i 5 minuter. Löken är viktig för smaken när man inte använder ättika. 
Smörj en djup eldfast form och häll upp bönorna i den. Lägg i lökarna och baka i 200 grader 30-40 minuter. Om man tvekar om hur mycket vatten man ska tillsätta är det bättre med för torrt och sedan späda med lite varmt vatten. Bönorna ska nu vara nästan mjuka, annars får de stå inne lite längre.  
Ta ut formen och täck bönorna med fläsket, som man skivat själv så att det inte blir för tunt. Bönorna ska nu vara såsiga men inte så vattniga att fläsket kokar i stället för att grillas. Öka ugnstemperaturen till 225 grader.
Baka tills fläsket är lagom stekt. Det tar ca 40 minuter. 
Obligatoriskt tillbehör för farmor var finstrimlad vitkål, fuktad med lite majonäs.
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar