10 maj 2012

Vetebröd



VETEBRÖD


Förhoppningsvis skall något barnbarn spara mina recept och därför tar jag även med något så enkelt som vetebröd. Bullarna har haft en strykande åtgång trots att de är mindre söta än de flesta andra. De är alltså bakade med minsta mängden socker och smör. Den större mängden i receptet är hämtad ur kokböcker.

Men bullar är alltid fest. Nu har jag ett litet förråd inför utomhusfikat.

VETEBRÖD:
100-150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst, helst för söta degar
½ tsk salt
1 - 1 ½ dl socker
15 dl mjöl, ungefär
1 ägg till pensling

Fyllning:
4 msk smör eller mer
4 msk socker
kardemumma, grovstött
korinter

Smält smöret direkt i degbunken om den är rostfri. Tillsätt det mesta av mjölken och ljumma till ca 37 grader. Rör ut jästen i den återstående mjölkskvätten och häll det i degbunken. (Om man inte är säker på att temperaturen är tillräckligt låg kan man först tillsätta socker, salt och lite mjöl och därefter jästen). Tillsätt socker, salt och mjöl, men inte allt på en gång. Arbeta degen tills den släpper degbunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Arbeta ner degen i bunken och ta upp den på bakbord eller köksbänk. 

Dela den i fyra delar. Dessa kavlas ut till rektanglar, lika långa som bakplåten. Täck med smör, socker, kardemumma (eller kanel) och korinter, som blir sött och gott men inte så kladdigt som russin. 

Längder: Rulla ihop degplattan, lägg på bakplåt och skåra den, så blir brödet allra saftigast och snyggt när man skär upp det. Väj modell efter eget tycke. 

Bullar: Skär degrullen i 3-4 cm tjocka skivor och lägg dessa i pappersformar på plåten, så rinner fyllningen inte ut. 

Jäs brödet så det blir poröst, bullar ca 15 minuter och längder ca 30 minuter. 

Pensla med uppvispat ägg före gräddningen. 
Bullar 250 grader ca 10 minuter.
Längder 220 grader 15 - 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar