10 april 2012

Sej med vetegroddar


Vardag igen och då blir det gärna fisk. Den lyckade blandningen i Sejgryta med tomat och grädde måste varieras. Och så skulle det  bli användning för vetegroddar som blev över efter ett muffinsbak. Detta blev resultatet serverat med kokt bulgur. Lika gott som snyggt.


Den färska gräslöken som är så aptitlig  på fisk är lite fusk med egenodlat i säsong. Jag köper på våren en färdig kruka med gräslök planterad i riktig jord. När den börjar ta slut delar jag plantan i 2-4 ex. och planterar dem antingen i krukor eller på friland beroende på väderlek. Så växlar jag allteftersom den växer till och har gräslök på balkongen utöver hela hösten.  Men nu är det snart slut med odling även på en inglasad balkong.


SEJ MED VETEGRODDAR


400 g sejfilé eller annan vit fisk i portionsbitar
smör till formen
1 liten gul eller röd lök
1 vitlöksklyfta, kan uteslutas
400 g tomater, konserverade eller frysta
1 dl grädde eller mer
vetegroddar, eller dylikt  till panering 
gräslök eller annat grönt till sist

3 dl bulgur
6 dl vatten
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader.  
 
Bulgur:Koka upp vatten och salt, tillsätt bulgur och låt koka sakta 12 minuter. Därefter får den vila under lock 5 minuter.

Smörj en eldfast form och lägg i hackad lök, grovhackade tomater och grädde. Låt detta förkoka i ugnen 5 minuter.

Doppa fiskfiléerna i paneringen och lägg dem ovanpå såsen. Tillsätt eventuellt lite mer grädde eller vatten, i rumstemperatur, efter smak. Salta och peppra försiktigt över hela formen. Strö finklippt gräslök eller annat färgrikt över det hela. Stek fisken i ugnen ca 15 minuter. På det här sättet blir såsen godare och fisken saftigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar