12 april 2012

Blomkål polonaise


Ett ganska vanligt recept men med ett litet tillagningsknep. Med lite stekt bacon och några gröna blad blev det en fullvärdig måltid .

Jag har svårt för att svälja hela grönsaksimporten, och våra rotsaker börjar bli träiga men fransk blomkål får passera. SVT:s Trädgårdsonsdag påminde idag om jordärtskockor. Vi är nog många som inte grävde upp dem så noga i höstas och de gamla som stått ute över vintern anses vara bäst. Och gräslöken på friland börjar skjuta i höjden så man kan ju slösa med den. Den höstplanterade vitlöken är redan 7-8 cm. Alltså hoppfullt.


BLOMKÅL POLONAISE

2 port

1 blomkålshuvud
2 hårdkokta ägg
2-3 msk smör
2 msk ströbröd, gärna lite grovt 
1 dl finklippt persilja
1/2 tsk salt 

Koka först äggen och sedan blomkålen efter egen smak. Den blir lätt överkokt. Hacka äggen och klipp persiljan. (Att hacka den anses ge bättre smak).

Smält smöret i en liten gryta. Tillsätt först bara persiljan och om den är färsk blir den lite knaprig och välsmakande. Rör sedan ner ströbröd som också gärna får bli lite knaprigt. Om man rör ner allt på en gång tar ströbrödet upp allt fettet. De hackade äggen behöver bara värmas allra sist. Salta. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar