03 april 2012

Lamm i sötsur dillsåsPåsk har blivit en stor mathelg. Nu har ägg och sill utökats med  lax och lammstek. Kyldiskarna sväller av lammstekar från Sverige och Nya Zeeland.
Det nya i år är att de oftast är urbenade.

Eftersom jag är svag för höstlamm måste jag arbeta lite med den frysta steken som ska sockersaltas till min påskmiddag. Benet måste skäras ur då saltningen tar 4-5 dagar och bör komma in i köttet. Om någon är intresserad finns ett mycket bra recept i Hirams kokbok, som nu bara finns i magasinet i mitt bibliotek.

Den här gången var steken så stor att jag samtidigt skar bort lite extra till ett kok av färskt kött. Det blev en favoriträtt.
KOKT LAMM I SÖTSUR DILLSÅS.


Lammkött efter tillgång
Salt
Vitpeppar, 10 korn
Gul lök, små
1-2 morötter.

Sås:
2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl kokspad
Ättiksprit ( 12 % ) eller citron
Socker
Dill

Koka upp köttet och skumma. Tillsätt salt och peppar.Efter halva koktiden som är ca 1 ¼ timme tillsätter man hela gula lökar och hela morötter. De blir då färdiga samtidigt som köttet.

Sås: Fräs smör och mjöl. Tillsätt 4 dl kokspad. Vispa och koka 5 minuter.

Smaka av med ättiksprit och socker. Börja med ½-1 tsk ättika och ½ tsk socker. Börja försiktigt. Jag brukar droppa i flera gånger.

Citron är väl inte så riskabelt och blir också mycket gott. Moderna recept utesluter ofta socker. Ättika och socker är gammal tradition.

Lägg sist i skuren dill.

Serveras med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar