18 april 2012

Jordärtskockor

Det fanns en rot med jordärtskockor (tre från början) som inte skördades i höstas. Resultatet var enormt. Möjligen har jag satt två knölar på samma ställe, för de kom upp väldigt sent. Jag skördade flera stora klumpar och bara några små som jag redan planterat. Den vita sorten skall vara den som blommar med små solrosliknande blommor på  2 m höga, styva stjälkar. Här går det bra med billiga svenskodlade från matbutiken.

 De var spröda och fina nu. Jag kokte några och serverade med en tuff senapsdressing. Men de var lika tuffa i magen som vanligt. Alltså inte varjedagskost men de är väldigt goda. Kooperativa förbundets baskokbok Vår Kokbok har en massa förslag på basmat av skockor: gratänger, sufflé och purésoppa.

Jordärtskockor
  
Det är bäst att rapportera hur de omskolade tomatplantorna tar sig innan de ränner iväg för mycket. Med låga utetemperaturer blir det för uppvärmt och torrt inomhus. Men det ser oftast ut så här och det blir alltid tomater till slut. Chiliplantorna däremot trivs bra i värmen.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar