03 juli 2012

Sommarkringlor

 
Sommarkringlor

Kan en bulle vara mera sommar och saft och kaffe utomhus?

SOMMARKRINGLOR

4 dl mjölk
200 g smör
50 g jäst för söta degar
1 dl socker
1 kryddmått salt
1 kryddmått hjorthornssalt
1 ägg
13 dl vetemjöl, ungefär

Smält smöret direkt i en rostfri degbunke. Häll i det mesta av mjölken och ljumma till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken och ställ åt sidan. Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt och ett lätt uppvispat ägg. Tillsätt lite av mjölet och därefter jästen. Arbeta in resten av mjölet tills degen släpper bunken. (Så lite som möjligt. Den här gången använde jag 12,5 dl).

Låt degen jäsa ca 30 min till knappt dubbel storle

Ta upp degen på bakbänk och rulla till ca 40 kringlor. Skulle det vara svårt att forma dem kan man alltid göra kransar.
Jäs kringlorna ca 30 minuter.
Grädda i 250 grader, ca 10 minuter, men passa noga. 
Vid servering penslar man kringlorna med smält smör och doppar dem i socker. Frysta kringlor sockras efter upptiningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar