30 juni 2012

Frökex





Dessa kex finns i många varianter men jag föredrar dessa med 5 sorters frö. De kan med liten ändring göras glutenfria.

FEMFRÖKEX

2 dl havregryn 
2 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
2 dl pumpakärnor
6 dl vatten
2 msk oliv- eller rapsolja
1/2 tsk salt på degen som är utbredd på plåten
Halv sats går naturligtvis lite snabbare.

Blanda ihop allt i en bunke och låt stå kallt över natten. (Det lär räcka med ett par timmar). Bred ut smeten på 2 stora bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Strö 1/2 tsk salt ovanpå.
Grädda en plåt i sänder i 200 grader, 20 minuter.

Ta ut plåten och skär de stora kakorna i bitar. Lossa samtidigt bitarna från papperet. Vänd ev bitarna upp och ner ett par minuter när de står inne i ugnen igen för att rostas. Med vanlig ugn är det lättast att rosta en plåt i sänder.

Sänk värmen till 150 grader och rosta dem ca 15 minuter med luckan på glänt. Ovansidan ska få lite färg och kexen ska vara torra och krispiga.

För att få glutenfri variant bör det räcka med att utesluta havregryn men  minska då lite på vattenmängden. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar