19 juni 2012

Kokt flundra

När ängen är grön, är spättan skön. Det är inget försök att vara rolig utan en gammal minnesregel. Flundra och skrubba går också bra. Av dessa tre tycker jag faktiskt att små flundror är allra bäst. När jag bestämmer själv ska den vara kokt. Med stora fiskar blir naturligtvis recepten annorlunda. Jag köper alltså gärna småflundror som är lagom till en portion.
  
  
 

KOKT FLUNDRA
3 pers

Plattfisk efter tillgång. Småfiskar kokar man hela i en traktörpanna eller vid gryta. Större fiskar skär man i bitar. Salta fisken och placera i grytan. Strö över 1/2 msk vetemjöl och häll 1 dl vatten över mjölet så det blandas. Lägg i 1 msk smör. Strö hackad persilja över fisken. Koka sakta 3-4 minuter med små fiskar, lite längre med tjock spätta.


Bevaka fiskdiskarna och passa på en dag när fisken verkar nyinkommen. Min fisk ( som är skrubba) fick vänta i kylskåp 2 dagar och var ändå läcker, men nyfångad är gudaspis.


Och så väntar vi på svensk färskpotatis som passar så bra.




2 kommentarer: