05 juni 2012

Skorpor och honung

Mina recept har inte gått in på Hitta recept under 2013. De utreder. Sök MatSkap på www.matskap.blogspot.com
FARMORS SKORPOR     

Bland alla anmödrar gäller det nu min egen farmor.
Hon bakade ofta skorpor. Hennes tips var att ersätta lite av sockret
med honung. De skulle bli sprödare då.
<><><>
</>
  
Flytande för matlagning
med honung från Sveriges Biodlare

350 g


I klämvänlig plastflaska. En blandprodukt innehållande 90% svensk honung samt 10% tillsatt fructos. Framtagen speciellt med tanke på matlagning med sin karakteristiska smak.

Prova gärna till marinader, sallader, eller varför inte klämma ut lite på frukostfilen, fantasin sätter gränsen för vad du kan använda den till.





Farmor lärde oss att älska honung. Varje höst skickade hon ut ett par emaljerade fat  till en biodlare och fick tillbaka dem med  hela honungskakor  staplade på varandra. Honungsfaten stod i källaren på vintern och man hämtade en bit i taget. Vaxcellerna hade fina vaxlock som man skrapade bort för att komma åt honungen. Barnen kunde få en klick på tallriken och äta med sked till smörgås. Eller direkt på smörgåsen med kladd överallt.

 
När jag nu smakar svensk honung i flytande form blir jag så här nostalgisk. Den smakar som originalet gör i mitt minne.
     
De sista skorporna jag bakade blev ovanligt spröda - utan honung. Kardemumman byttes ut mot stött kummin. Det kan räcka med 1/2-1 tsk till 5 dl degvätska för lite brytning. Sprödheten berodde på att elvispen vägrade och jag fick ta till en trägaffel. Jag utmanade mig att använda så lite mjöl som möjligt, bara så att degen hjälpligt släppte bunken. Det var svårt att rulla snygga längder, men här sitter ett av knepen för att få luftigt vetebröd.

Min magra variant av vetebröd med 1 dl socker och 100 g smör till 5 dl vätska passar bra till skorpor. Ta undan lite deg till en slät lev och torka skorpor.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar