19 juli 2012

Makrillsäsong

Den som har tillgång till färsk makrill vet ju att den har säsong nu när den också är mindre fet. Så passa på! När man inte kan få riktigt färsk makrill föredrar jag den djupfrysta med fina filéer.

Grillad makrill är kalas men stekt på panna är också väldigt gott. Den passar väldigt bra med säsongens färska vitkål.




GRILLAD MAKRILL

400 g makrillfiléer sköljda och avrunna
2 msk olja
1 msk soja
2 msk citronsaft
1 tsk salt, vitpeppar

 Blanda marinaden och pensla filéerna med den. Pensla också  en gång under grillningen. Grilla på galler, 5-6 minuter på varje sida. Vänd fisken bara en gång så att den håller ihop.

Min makrill (på bilden) är stekt. Jag panerar i ca 1 dl vetemjöl med 1 tsk salt och lite vitpeppar. Steker i smör och olja.

Obligatoriskt tillbehör på sommaren är kokt nypotatis. Servera med en klick gräddfil eller turkisk yoghurt. Men pröva gärna lättstekt sommarkål också. Mitt andra tillbehör är friterade squashblommor.

STEKT SOMMARKÅL

Skär den spröda kålen i stora bitar och stek den lätt i lite olja eller smör i en stekpanna. Den ska inte bli genomstekt utan ha kvar lite sprödhet. Salta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar