30 juli 2012

Rågskorpor


Ganska sen kväll. och det tar emot att kasta en hel liter mjölk som har gått ut.  Sätt fart! Det blev bullar som gick lätt och bra. Resten då? Smörgåsskorpor är ju så gott, särskilt med grahamsmjöl (och lite mer socker än det blev i detta recept). Enda tänkbara mjölet hemma var rågsikt. Vi prövar.

SMÖRGÅSSKORPOR MED RÅG

5 dl mjölk
50 g smör och olja eller lite mer
2 msk honung
50 g jäst
1/2 tsk salt
10 dl rågsikt
2 dl vetemjöl

Mjölet bör kunna bytas mot 4 dl fint rågmjöl och 8 dl vete. Skapa själv av vad du har hemma!

Värm smör, honung och mjölk till 37 grader. Rör ut jästen i lite mjölk. Rör ner en del mjöl i degspadet. Tillsätt jästen och resten av mjölet. Försiktigt på slutet för att man ska få så lätt deg som möjligt. Jäs till dubbel storlek.

Arbeta upp degen i bunken och ta upp hälften i taget på bakbordet. Rulla ut en lång lev och skär den i 3-4 cm breda remsor som läggs direkt på bakplåten. Det blir då långa smala bullar som är lätta att torka och snabba att göra.

Jäs bullarna och grädda i 200-225 grader tills de är "torra" och lätta.

Klyv bullarna med en gaffel, de är för mjuka  och luftiga för att skära. Rosta en plåt i taget. Först i 150 grader och sedan 100 grader tills de är nästan torra.  Sista delen av torkningen kan göras med båda plåtarna inne.

Belöningen blev rik: Mycket spröda, goda skorpor med en klick riktigt smör. Allt var en chansning och det blev de möraste smörgåsskorpor jag någonsin bakat .





1 kommentar:

  1. Det receptet skall jag pröva. 1 liter mjölk går ju aldrig åt, när man bara har mjölk till kaffet.
    Jag brukar använda mjölken till att baka bullar och småfranska, men dom räcker ju i evighet. Nu skall jag pröva skorpor, då behöver man ju inte använda frysen heller.

    SvaraRadera