17 juli 2012

Krusbärssylt

Det fina receptet på krusbärschutney har så många läsare idag att det kanske kan finnas intresse även för ett syltrecept. Bären är större än vanligt i år, så de är nog ganska vattenrika. Mer om detta efter receptet.


KRUSBÄRSSYLT

1 kg halvmogna gröna bär
1 dl vatten
540 g socker (7 1/2 dl)

Koka bär och vatten 10-15 minuter.
Rör ner sockret.
Sjud sakta 5-10 minuter.
Häll upp på varma glasburkar och förslut dem genast.

Kommentar: Verkar bären mycket vattenrika ska man koka längre tid innan man tillsätter sockret. Sylten blir stabbigare om man blir tvungen att koka den längre tid när man tillsatt socker. Men den blir ju god ändå.

Bär med skal som krusbär, vinbär och blåbär bör först kokas med bara vatten för att inte bli skinniga och hårda.

Vill man göra marmelad ska man öka sockermängden med 100 g, men det har jag ännu inte provat själv.
-Jo, nu. Tillägg: Det blev perfekt marmelad med lite längre koktid i bara vatten och större sockermängd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar