09 juli 2012

Rödbetor i äppelvinäger

Duktiga odlare har väl snart färdiga delikatessrödbetor. De första vill man ju njuta med sin favoritsås. Jag växlar mellan naturella, med en smörklick och marinerade i vinäger och olja.

När rödbetorna och skörden blir större har jag ett fint recept som kommer från Åkarp och har publicerats i Sydsvenskan.

RÖDBETOR I ÄPPELVINÄGER
.
Jag kokar bara 1 kg i sänder eftersom lagen är svag och saknar konserveringsmedel. Men de har alltid haft god hållbarhet. Prova själv, för de är fantastskt goda.

1 kg rödbetor
1 dl äppelcidervinäger
2 1/2 dl vatten
1 msk honung eller råsocker
2 msk pepparrot i bitar
2-4 hela kryddnejlikor

Koka rödbetorna i vatten som täcker. Ett par cm blast och rotspets ska vara kvar. Koka lagen i en annan gryta med  vatten, vinäger och honung. Skala rödbetorna medan de ännu är varma och skiva dem. Lägg dem direkt i den varma lagen och ge dem ett hastigt uppkok. 

Lägg rödbetor med lag på värmd glasburk. Tillsätt pepparrot och nejlikor. Pepparroten har konserverande effekt.

Jag tycker att lagen kan vara lite knapp och ökar ibland på den lite eller kokar 1 1/2 kg rödbetor till 2 satser lag.

Det goda rödbetsspadet är användbart till sista droppen - och nyttigt. Använd det i salladsdresingar, i sillinläggningar eller späd det med vatten och drick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar