30 september 2012

Kantareller med palsternacka

Rotsaker finns i överflöd till låga priser just nu. Odlarna vill slippa lagra för mycket och förhoppningsvis är produkterna inte behandlade för att tåla lagring. Lök, kålrötter och palsternackor har varit särskilt fina.
Den här lådan är ett vänrecept från Syster B. som jag känner sedan småskolan. Det känns gott att plocka fram papperet med hennes vackra handstil och resultatet blir väldigt gott. Originalet har gula kantareller men jag har provat med trattkantareller också. Jag stekte tunt skivad palsternacka, strödde över smulade trattkantareller och täckte med en omelettsmet. Kombinationen var bra, och palsternackslådan ska prövas med färska trattisar nästa gång.


  
KANTARELLÅDA MED PALSTERNACKA
 
4 pers.
3-4 palsternackor

2 hg färska kantareller, kan ökas
3 msk smör
1-2 msk persilja
salt och lite örtkryddor eller
1 tsk örtsalt
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar

Skala palsternackorna och strimla dem fint, gärna i matberedare. Grovhacka kantarellerna.

Fräs palsternackorna i hälften av smöret några minuter så att de börjar mjukna men inte tar färg. Rör i persilja och krydda. Lägg allt i en smord ugnssäker form.

Stek kantarellerna i resten av smöret tills allt vatten dunstat bort och de fått fin färg. Salta och peppra. Lägg kantarellerna ovanpå palsternacksfräset.

Vispa samman ägg och mjölk. Krydda lätt och slå blandningen i formen.

Grädda lådan ca 20 minuter i 200 grader. Äggstanningen ska stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar