07 september 2012

Blåbärsmuffins från Mackniac

Just när blåbärssäsongen nästan är slut hittar jag en intressant bok på biblioteket. Den heter Blåbär- Minnen, mat och smak. Författare: Rattfelt m.fl.

Boken är stor med vackra, intressanta bilder och lättlästa gamla historier. Dessutom har den 100 olika recept med blåbär.

Det recept jag får lust att prova kommer från gränstrakterna mellan Canada och USA. Resten av historien hittar man i boken. Annars är det mesta svensk-norskt. Muffinsen påminner om munkar i smak och är inte så söta. Läckra!

 
 BLÅBÄRSMUFFINS FRÅN MACKNIAC
 
Drygt 20 stycken muffins
 
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl socker
2 ägg
2,5 dl mjölk
1,5 dl matolja
5 dl blåbär, färska eller frysta
2 msk pressad citron
2 msk rivet citronskal 

Glasyr:
5 msk smör
1 knapp dl socker
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa äggen separat och ha i mjölk och olja. Rör snabbt ihop denna vätska med mjölblandningen. Häll försiktigt i blåbären, rör så lite som möjligt. Grädda i smorda muffinsformar eller pappersformar i 225 grader ungefär 20 minuter.
 
Låt dem svalna några minuter, vänd dem sedan upp och ned och doppa dem först i smält smör och sedan socker. 
 
Kommentar: Det var oklart hur muffinsen skulle se ut, så jag prövade olika formar vilket syns på nästa bild.  Sedan penslade jag dem med smör och stack ner toppen i socker, vilket bara funkade med de stora formarna. Kanske man ska doppa större delen av dem i smör och socker. Fritt för egen tolkning.
De smakade bäst i djupare formar. De är i alla fall farligt goda.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar