23 januari 2013

Pumpa- och bulgurröra

Så lätt det kan bli något nytt och gott när man ger efter för en nyck och har lite tur. I köket väntade saltad torskrygg men smaklökarna ville ha något med lite sting. I matkassen hamnade utan planering butternutpumpa som jag aldrig lagat, avokado, morötter och keso.

Pumpan visade sig vara fast och med behaglig färg. Lämplig att riva? I kylskåpet fanns en sats kokt bulgur efter dubbelkok dagen innan. Grovriven pumpa stekt i olivolja blandades med lika stor volym bulgur. Lite vitlök och chili samt salt och peppar fick höja smaken. Men det räckte inte. Santa Maria Sweet Chili Sauce blev perfekt som krydda. Den ersätter också vitlök och chili.

Torsken måste ju kokas och blev bladig och fin. Det blev gott men jag föreslår inte kombinationen med bulgur som hel rätt om det låter konstigt. Men röran blev så läcker och ändå diskret att den kan passa till det mesta i fisk- och köttväg. Det är trevligast att droppa såsen över portionen så att alla kan välja sin styrka.PUMPA-och BULGURSALLAD

butternutpumpa
bulgur, gärna fullkorn.
salt och svartpeppar
olja eller smör till stekning
Sweet Chili Sauce

Koka bulgur efter anvisningar på paketet. Druvans paket har tydliga anvisningar.

Skär pumpan i tjocka skivor och skala dessa. Mängd efter antal matglada. Riv pumpan grovt på ett handrivjärn eller motsvarande i maskin. Fräs raspet i olja men låt det inte bli brunt. Blanda  ner ungefär lika stor mängd kokt bulgur i stekpannan och krydda lätt.

Servera varm med chilisåsen separat så alla kan pröva sig fram med styrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar