23 januari 2013

Portugisisk grönkålssoppa

Inventeringen av sopprecept fortsätter. Detta är en pålitlig gammal vän. Grönkålen är väl på upphällningen i vargavintern, men jag hamstrade en
5-kilossäck till jul och den fryser på balkongen men är lika fin igen efter upptining.

PORTUGISISK GRÖNKÅLSSOPPA

2 liter grovskuren grönkål
3-4 potatisar
2 gula lökar
1 1/4 liter vatten
2 buljongtärningar
3 msk vetemjöl
2 msk smör
1/2 - 1 tsk timjan (eller anis + fänkål)
1-2 vitlöksklyftor
2 dl grädde eller i dl grädde + 1 dl mjölk

Skölj kålbladen noga. Skär bort de grövsta stjälkarna, de tunnare mjuknar vid kokningen. Skär kålen i strimlor och sedan i mindre bitrar.

Skala potatis och lök och skär i små tärningar.

Koka vatten med buljongtärningar till  en fyllig buljong. Lägg i kål, potatis och lök och koka på svag värme under lock 10-12 minuter.

Rör ut mjölet med 1/2 dl vatten och vispa ner det i soppan. Koka soppan
5 minuter Krydda med smör, stött timjan och krossad vitlök.

Häll i grädde och smaka av med kryddor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar