20 januari 2013

Knapriga veteskorpor

Mjölk med utgånget datum gav än en gång ett helt nytt recept. Något lättbakat är alltid första tanken. Nu ville jag ha något med vete men saknade grahamsmjöl. Men ett öppnat paket med  vetekross kunde gott användas. Alltså en ren fantasi för jag är ingen bakexpert. Ta nu det här som ett idérecept och skapa med egna rester i mjölpåsarna. Mina skorpor blev i alla fall väldigt spröda och goda serverade med smör och både ost och marmelad passar till.

(Några dagar senare bättrade jag på och krånglade till  receptet en smula. Mina skorpor blev nästan bättre. Receptet heter Knapriga smörgåsskorpor II).KNAPRIGA VETESKORPOR
 
1 dl vetekross
1/2 dl vetekli
5 dl vetemjöl, gärna special
5 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
2 msk honung
1/2 - 1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma

Koka vetekrosset i 3 dl mjölk 15 minuter och tillsätt kliet en stund på slutet. Smält smöret (direkt i bakbunken om den är rostfri) och tillsätt resten av mjölken, salt, honung och kardemumma. Rör ner gröten.

Rör ner jästen direkt i röran när den är sval nog. Med torrjäst (lite varmare, 40 grader) rör man ner den med 3 dl vetemjöl. Arbeta nu ner lite mjöl i sänder tills degen bara släpper bunken men inte blir för tung. Det blir en lättarbetad deg med handkraft och med maskin är man bara lite försiktig. Jäs degen till dubbel storlek.

Av rädsla för knallhårda skorpor gjorde jag dem tunna. Kavla ut hela degen på ett bakpapper för stora plåtar. Tag ut ca 10 cm rundlar, antingen med papperet på bakplåten eller på bakbordet. Det överblivna får man kavla ut igen och sammanlagt täckte plattorna 2 plåtar. Jäs dem och grädda i 200-225 grader.

Bullarna är lätta att klyva med en gaffel. Rosta skorporna i 150 grader, torka färdigt i ca 100 grader.  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar