27 januari 2013

Lammgryta med plommon

Kylan håller i sig i hela landet och kraftig kryddrik mat sitter fint. Jag har ett favoritrecept på lamm i romargryta som jag nu provat med vanlig stekning för att alla ska kunna laga det. Den som är van vid lergryta kan lätt använda den i stället.

LAMMGRYTA MED PLOMMON
 
 

500 g benfritt lammkött eller lite mer lammkött med ben i bitar till 4 personer
smör till stekning
1-2 dl vatten till steksky
4 medelstora tomater
1 medelstor gul lök
1 liten grön paprika
12 kärnfria katrinplommon
kanel, ca 1/2 tsk
malda kryddnejlikor, ca 1/2 tsk
salt, nymalen svartpeppar
nypressad, silad saft av 2 citroner
30 g smör eller mer

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar, med ben blir det naturligt större bitar. Stek köttbitarna lätt i smör. Krydda med salt och peppar. 

Skålla och skala tomaterna. Skär dem i skivor. Dela löken på längden och skär i tunna skivor. Ansa paprikan och skiva den tunt. 

Täck bottnen på en tjockbottnad gryta med hälften av tomaterna och lägg sedan lök, paprika, plommon, kött och resten av tomaterna i lager ovanpå. Strö kanel, nejlika och lite mer salt och peppar på varje lager.Häll över citronsaften och stekskyn och klicka ut smöret. Koka upp på stark värme, sänk värmen och sjud under lock 1 timme. 

Servera med potatis eller ris.

Med lergryta varvar jag ingredienserna i den med det råa köttet överst. Efter 1/2 timme lägger jag några skalade potatisar på toppen och bakar vidare tills köttet är mört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar