29 februari 2012

Trattkantareller


Trattkantareller fanns i överflöd i höstas. Många av oss har väl torkade i lager eller frysta som också bör användas. Man glömmer dem så lätt. Nyplockade använde jag till risotto och omelett. Den som inte är trött på risotto bör prova. Antingen låter man svampen gå med i fräsningen av ris och lök eller så lagar man en basrisotto och strör stekta kantareller ovanpå.


Trattisarna passar också väldigt bra med nötfärs

FÄRSBIFFAR MED KANTARELLER

500 g nötfärs
1 ägg
1 gul lök, hackad
trattkantareller efter smak
½ dl grädde eller mer
½ dl vatten
salt, peppar
smör och olja till stekning

Blötlägg grovt smulad, torkad svamp ca 10 minuter i så lite vatten att det mesta absorberas. Fräs ihop svampen i smör och lägg gärna i löken på slutet.
Rör ihop alla ingredienser och stek biffar.
Servera med gräddkokt vitkål om man inte vill ha sås. Det är ett gammalt danskt recept.
VITKÅL MED GRÄDDE

1 vitkålshuvud i 4 delar. Stocken tas bort. Koka mjukt och låt rinna av. Finhacka kålen. Värm den och blanda med tjock grädde så det blir som potatismos i konsistens. Salt och vitpeppar.

FÄRSBIFFAR II Laga ditt vanliga recept på biffar och smula torkade kantareller i såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar