15 februari 2012

Vitlökssoppa


Om man tycker om vitlök i alla former är soppa en höjdare. Vill man ha sällskap vid bordet frågar man -Tycker du om vitlök? Om svaret blir JAA eller absolut är det grönt. Andra svar är en varning, för det här är tufft och gott. Det cirkulerar recept i Sverige som lagas med buljong. Det är helt fel enligt spanska husmödrar, åtminstone i södra Spanien. Så här gör jag.
VITLÖKSSOPPA

Till varje portion behöver man

  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ skiva osötat bröd
  • 1 1/2 msk olivolja
  • Vatten, börja med 1 ½ dl. 
  • salt
  • 1 förlorat ägg, kan uteslutas
Originalreceptet har ju franskbröd, men det går bra med rågblandningar också. Skär brödet i stora tärningar och stek dem i oljan. Oljan får inte bli för varm. Minska värmen ordentligt innan den skivade vitlöken läggs i. Vitlöken ska bara värmas lite i oljan. Häll på vatten, salta och, låt koka några minuter.
I Spanien har man stora brödbitar vilket inte passar min smak. Ägget gör ju soppan matigare
Om man lagar bara 1 portion kan man förlora ägget direkt i soppan. Knäck ägget i en låg skål och låt det glida ner i soppan.

Skall man bjuda flera blir det snyggast att förlora äggen i en annan gryta, så  man kan putsa bort fransiga kanter och sedan lägga över dem i soppan.
FÖRLORADE ÄGG: Häll vatten i en låg, vid gryta. Vattnet 3-4 cm från bottnen, 2 tsk salt till 1 liter vatten. Koka upp vattnet och låt det bara sjuda. Knäck ett ägg i taget i en skål och låt det glida ner i vattnet. Låt dem sjuda 3 minuter. Ta upp och putsa kanterna. Pocherade, alltså förlorade, ägg bör vara färska och då flyter inte vitan ut så mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar