09 februari 2012

Rödkålsgryta


Ny hemsida om mat när det är lågsäsong för närodlade grönsaker? En utmaning, men snart är det sommar igen och man måste börja så en del fröer.Kamerautrustningen måste uppdateras, men jag är ivrig att börja ändå. Här kommer två vinterfavoriter.

RÖDKÅLSGRYTA

1/2 mindre rödkålshuvud
2-3 äpplen
1 lök
1/2 msk anisfrö
2 msk smör
1/2 dl svartvinbärssaft el motsvarande som gele el juice


Smält smöret i en kastrull. Lägg i hackad lök, hackat äpple, strimlad rödkål och anis. Låt det smälta ner på svag värme ca 30 min.
Tillsätt saften och låt det koka men bara tills kålen fortfarande har tuggmotstånd.Smaka av noga så att det inte blir för sött.
Servera till fläsk, kött eller vegetariska rätter.

VVV
                                                                                                   
Nästa recept är anspråkslöst, men det är faktiskt en fransk förrätt. Denna morotssallad blir bäst med  kraftiga, lite jordiga morötter som man nu bara hittar i gårdsbutiker. Dagens plastade urval
 ger inte fullt så bra resultat.

 MOROTSSALLAD
Några morötter
1/2 dl olivolja
1 dl vatten, knappt
1 kryddmått salt

Skala morötterna och skär dem i bitar.Koka dem i olja och vatten under lock och på god värme. Ta av locket mot slutet så det mesta av vattnet dunstar bort. Mosa eller mixa morötterna och krydda med svartpeppar. Låt moset svalna och droppa gärna över lite vinäger vid serveringen.

 
VVV 
                                                                                
Jordärtskockan är också fin nu.Har man egenodlad skall den sista höstskörden användas men framåt våren tar man upp den som stått kvar i jorden och den anses bättre. Skockan är på modet i år så den finns att köpa i butikerna. Mina sista gick i en fiskgryta.
FISKGRYTA MED JORDÄRTSKOCKA
4 potatisar el mer
4 jordärtskockor
400-500 g ryggfile av Alaska pollock el annan vit fisk
1dl vatten
1 burk creme fraiche
salt, svartpeppar, timjan

Skiva potatis och skockor. Koka i vattnet  5 -10 min . Lägg i den saltade fisken, krydda  och koka färdigt.Passa så att vattnet inte kokar in. Tillsätt creme fraiche.

                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar