23 februari 2012

Sej och Sejbiff

Sej dyker upp allt mer på restaurangerna. Den kan bli väldigt god och är ju inte hotad. Fråga efter portionsbitar av ryggfilé. Sådana finns redan av Alaska pollock i portionsbitar i 1-kilos förpackning av ett känt märke men inte i alla affärer.
Sejbiff

Min bardoms fiskfavorit var sejbiff. Helst ska den  lagas av tjocka filéer av färsk storsej, vilket väl är en utopi för de flesta av oss. Men tillagningssättet i mitt recept är användbart även på hyfsat stora, frysta filéer.
SEJBIFF,Maries
 
400-600 g sejfilé i portionsbitar
2-4 gula lökar
salt, vitpeppar
smör till stekning
2-3 dl vatten
Saltlag: 4 msk salt och 7 dl vatten  röres  ihop. 
Panering: 2 msk vetemjöl och 2 msk ströbröd, peppar och lite salt
Man behöver en stekplåt med kant och lock.
Gör så här:
Lägg fisken i saltlagen 10 minuter.
Stek löken varsamt. Bryn den inte. Ställ åt sidan 
Ta upp fisken ur saltlagen och torka den väl. Panera den på båda sidor och stek den, men bara tills den får en fin yta. Den ska ju koka färdig. Lägg löken i fiskpannan och häll på 2 ½ dl varmt vatten. Täck med lock och koka fisken färdig ca 10 minuter. Smaka av skyn under kokningen och salta och peppra om det behövs. Fyll på  med mer vatten om det kokar in för mycket.
Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar