09 april 2013

Kalkonfilé

 
 
Kalkon är en favorit som man sällan kan äta om man man inte lätt slänger in en 4 kilos fågel i ugnen. Jag har länge frågat efter styckningsdetaljer på samma sätt som man säljer kyckling. Plötsligt låg där några paket färsk kalkonbröstfilé i familjestorlek på ca 4 hg. (Ingelsta kalkon)Raskt till handling och enklaste tillagning. Jag drömde om kalkon i gräddsås men fick ihop något lättare.

KALKONFILÉ MED STJÄLKSELLERI
 
400 g kalkonfilé
2-3 selleristjälkar
1 schalottenlök eller liten gul lök
1/4 litet äpple i klyftor
smör till stekning
1 msk vetemjöl
vatten till sky
vispgrädde efter smak, åtminstone 1/2 dl
1 liten bit chilipeppar, kan uteslutas
torkad salvia 1/2-1 msk
salt
vitpeppar
 
Peppra och salta filén och stek den hel i smör. Sätt till löken i stora bitar och äpplet på slutet. Sellerin kan läggas direkt i grytan. Strö mjöl på filén och vänd runt den i smöret. Lägg allt i en gryta och skölj ur skyn i stekpannan med lite vatten. Tillsätt salvia och ev lite chilipeppar. Rör ner vispgrädde och ev mer vatten till lagom kraftig sås. Koka köttet ca 30 minuter.
 
Några svarta prickar i såsen är smulad torkad trattkantarell som knappast passar här men som spökade i huvudet när jag tänkte laga traditionell gräddsås så den fick komma med på försök.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar