01 december 2012

Kardemummaskorpor

 
Det här norska receptet ger farligt goda små skorpor. Farmor bakade det bara till jul, vilket kanske förklarar den stora satsen. En halv sats täcker lagom en stor, modern bakplåt. 



Kardemummaskorpor
KARDEMUMMASKORPOR
  • 250 g smör
  • 200 g socker
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl grädde
  • 750 g mjöl
  • 5 tsk bakpulver
  • kardemumma, helst nystött. 1 tsk eller mer
Smör och socker röres vitt. Tillsätt ett lättvispat ägg, grädde och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Rör ner mjölet lite i sänder. Känn efter på slutet att det blir en formbar deg. Vid tvekan kan man provbaka en kaka. Arbeta ihop väl och rulla små bullar som gräddas på bakplåt. Medan de ännu är varma delas de och torkas i inte alltför varm ugn.

Ugnstemperatur 225 grader ca 12 minuter för gräddning och 100-150 grader för torkning med ugnsluckan på glänt. Passa noga vid den högre temperaturen.
 
OBS!
Det är viktigt att man klyver bullarna när de är varma för att inte så många ska gå sönder. Skorporna blir mycket spröda.


KOMMENTAR
När det står ”rör vitt”eller 10-30 minuter i gamla recept tror jag det betyder att sockret skall hinna smälta för bästa resultat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar