28 november 2012

Fransk morotssallad

Mina recept har inte gått in på Hitta recept under 2013. De utreder. Sök nya recept  på www.matskap.blogspot.com
 
 
Fransk morotssallad

Nästa recept är anspråkslöst, men det är faktiskt en fransk rätt. Franska skolbarn lär få tre rätter till lunch och detta är en skolmatsförrätt. 
Den är i svensk smak nog mera passande för vuxna, för den kräver vinäger och svartpeppar på toppen för att bli intressant. Idag åt jag den varm till lunch med rökt kipper och lite mjölksyrade bönor. Barnbarnen fick (prov)smaka den kall som förrätt vid middagen men var mest intresserade av den mysiga pepparkvarnen och vinägerflaskan. Gästande barn har däremot ätit den med förtjusning och föräldrar vet bäst vad som kan gå hem. Som original äter man den troligen kall vilket jag rekommenderar i första hand.

MOROTSSALLAD
 
7-8 hg morötter, ungefär
1/2 dl olivolja
1 dl vatten
1/2 tsk salt 
Skala morötterna och skär dem i bitar.Koka dem i olja och vatten under lock och på god värme. Ta av locket mot slutet så det mesta av vattnet dunstar bort. Mosa eller mixa morötterna och krydda med svartpeppar. Ät varm eller kall. Den håller sig ett par dar i kylskåp. Droppa över lite vinäger vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar