02 november 2012

Purjolökslåda med ägg

 

 
Glömda recept kryper fram ur hjärnvindlingarna när man börjar laga mat mera medvetet. Detta var ett pålitligt kort några år när vi hade god skörd av purjolök i trädgården. Lådan gjorde succé som liten bjudrätt när det skulle vara något enkelt, kanske ihop med någon mer lättlagad rätt. Och familjen tröttnade inte på den till kvällsmat. Jag har kvar ett stort, blått, eldfast fat, som oftast fylldes när vi hade gäster och idag blir det en enmansportion.
 
PURJOLÖKSLÅDA MED ÄGG
 
Proportionerna är inte så noga, men enmansportionen idag blev nära nog perfekt i smak fast kanske för kraftig om man ska vara förnuftig.
 
 1 pers:
1 medelstor purjolök
1/2 dl riven, god lagrad grevéost eller annan ost
3 msk grädde
1 ägg
 
4 pers, ungefär:
4 purjolökar utan de grövsta gröna bladen
1 1/2 dl riven ost, eller mer
1 1/2 dl grädde, men det får inte bli för blött
6 ägg
 
Skiva purjolöken och koka den nästan mjuk i vatten. Lägg den i en smord eldfast form. Strö över riven ost och häll på grädden. Knäck äggen ett och ett i en kopp (för säkerhets skull) och placera dem överst i formen. Lägg ett lock som inte behöver vara helt täckande över formen för att inte äggen ska torka ut för mycket. Grädda i 225 grader ca 10 minuter. Om äggen är för "blöta" då, kan man ta av locket någon minut.
 
 
 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar