17 november 2012

Fransk lammgryta


Med den här lammgrytan vill jag påminna alla farmors barnbarn om hur modern och intresserad av nyheter hon var. Grytan blev en favorit i familjen så tidigt att de flesta barnbarnen inte var födda när vi fick vara med och smaka av den härliga såsen.


FRANSK LAMMGRYTA 
 
2 kg lammkött i portionsbitar. Vilken bit som helst men extra gott av stek
                                            eller kotlettrad.
2 msk smör
salt, peppar
2-3 msk vetemjöl
15 (femton) vitlöksklyftor
2 burkar konserverade tomater
5-6 dl buljong, använd först sky från stekpannan.
2 burkar konserverade vita bönor i tomatsås
 
Bryn köttet i smör och lägg i en gryta med salt och peppar. Strö mjöl mellan varven.
 
Pressa eller finhacka 15 vitlöksklyftor och lägg i grytan samt 2 burkar tomater och buljong. Lägg i tomaterna innan du häller i hela mängden buljong, så att det inte blir för vattnigt.(Börja med mindre mängd vitlök om du är tveksam).
 
Låt allt puttra under lock tills köttet är så mört att det faller från benen.
 
Blanda sist i vita bönor i tomatsås. Smaka av väl.
 
Servera sallad till. De flesta vill nog också ha några kokta potatisar. 
 
Hur långt grytan räcker beror ju på hur köttiga bitarna är. 6 personer bör väl bli nöjda.
 
 


2 kommentarer:

  1. Åts av 2 barnbarn och 5 barnbarnsbarn igår. Lika gott som jag minns det!
    Kram
    Anna

    SvaraRadera