15 december 2012

Brysselkål med rökt sidfläsk

Efter att jag publicerat recepten på brysselkål och fläskpytt kommer medlemstidningen Koloniträdgården med ett recept som är en kombination av båda två. Kock är kanslisten Anneli Renström. Det ligger i tiden med närodlat och mat i säsong. Vi frossar just nu i svenska äpplen som lite senare får ersättas av apelsiner. Grisköttet dominerar kring jul och sedan får det ligga lågt tills vi längtar efter julskinka om ett år igen.

Receptet säger rökt sidfläsk vilket väl kan bytas mot bacon elller rökt bogskinka om man vill ha rätten magrare.

 
BRYSSELKÅL MED RÖKT SIDFLÄSK
 
500 g brysselkål kokas i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll upp i sil och spola över kallt vatten. Dela brysselkålen på mitten.
 
200 g rökt sidfläsk skäres i strimlor.
2 syrliga äpplen skalas och skärs i tunna klyftor.
 
Stek kål, fläsk och äpple tillsammans i smör eller rapsolja ca 5 minuter.
 
Tillägg: Jag ville ha mera kryddning och lade i några bitar torkad chilipeppar vid stekningen. Sedan stänkte jag över lite soja (japansk Kikkoman) på tallriken.Till detta passade kokt ris mycket bra.  
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar