11 augusti 2012

Zucchinifrikadeller eller squashplättar

 


Det danska namnet låter väl mer lockande än det svenska squashplättar som är samma sak. Det danska receptet säger kortfattat att man ska riva squash, salta ur den och röra ut detta i ägg, mjöl, örtkryddor, salt, peppar och ev. lite keso.

Min tillämpning har kanske blivit bättre med tiden för det är familjens vanligaste squashrätt. Den pasar till matlåda som värms eller äts kall vilket jag själv föredrar. Plättarna är läckra nystekta och vi äter dem ofta med lingonsylt. Blir det några kvar i kylskåpet har de en tendens att  försvinna. De är utmärkta att frysa, men det brukar vara svårt att få ihop tillräckligt många.

Märk att de inte innehåller någon lök utan örtkryddorna får göra dem intressanta i smaken. Skapa nu efter egen smak så blir det roligare och troligen  bättre än efter det recept jag ska försöka skriva.

SQUASHPLÄTTAR

2-4 squash beroende på storlek, ca 600 g
örtkryddor: några av oregano, basilika, persilja, timjan, salvia, mynta etc. 
salt, peppar
1 ägg
1/2 dl vetemjöl, ungefär
2 msk keso  (kan uteslutas)
olivolja eller smör eller båda till stekning

Riv squashen grovt med skalet kvar och salta med 2 tsk salt.Lägg raspet i en sil eller bunke för att rinna av minst 1/2 timme, gärna mer. Pressa ur det sista vattnet. Torrast blir det om man vrider ur det sista vattnet i en gles handduk. Ju torrare massa, desto krispigare plättar. Efter 1 timme hade mitt rasp förlorat mer än 3 dl vätska, alltså mer än hälften. Den skarpa syrliga smaken försvinner med vätskan.

Blanda allt och stek små plättar. Hur länge de ska stekas beror på hur saftiga man vill ha dem, de behöver i alla fall en god stund på pannan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar