28 augusti 2012

Plommonkaka

Detta har varit ett vanligt förekommande recept (inte bara i min familj) och bör föras vidare. Jag hittade det i min mors kokbok om infrysning av mat av Birgit Aldén, Mat i frysen. Det har sedan använts av hela familjen, som kallar den plommonkakan vad vi än lägger i den. Plommonskörden var alltid stor hos mormor och morfar.

Det är för tidigt för Viktoriaplommon som blir särskilt gott, men det är hög tid  att pröva den med nektariner som är så fina i år. Också förledande gott.

 
PLOMMONKAKA

2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2-3 msk pärlsocker
50 – 75 g smör
½ liter plommon, persikor eller äpplen

Ägg, socker och mjöl blandas väl men behöver inte vispas pösigt. Häll smeten i smord form. Plommonen urkärnas, halveras och läggs tätt intill varandra ovanpå smeten med skalet neråt. Strö pärlsocker som en tunn driva över plommonen och täck sockret med tunna skivor smör. Använd osthyvel.  

Gräddas 20-25 minuter i 225 grader. 

Lämplig att grädda i bakformar av aluminium, för den måste serveras i formen. Också lämpligt att grädda flera samtidigt och frysa in om man har god tillgång på frukt.

Kommentar: Jag minskar lite på smörmängden.

Nektarinkaka
 
Idag har jag testat om man genom att både smöra och bröa en form kan stjälpa upp kakan. Det gick bra med den lilla formen. Eftersom denna var för liten för satsen i receptet hamnade en del i muffinsformar som jag satte i den typ av folieform som jag brukar använda till en sats.
 
Plommonen i den ena pappersformen är sviskon (från Ungern?) Jag tycker de är goda men i kakan var de sura och saknade den arom som man får i ett svenskt Viktoriaplommon.
 
Tillbehör? Verkligen en smaksak. Mormor serverade den med lättvispad grädde, men jag vill ha någon matsked ovispad grädde på min portion
 
 
 1 kommentar:

  1. Tack för så många fina recept! Ska bli riktigt kul att testa dom också.

    /Flicka som cyklade förbi din kolonilott

    SvaraRadera