17 augusti 2012

Zucchini med kantareller

Zucchini med kantareller

När squashplantorna fått full storlek exploderar skörden. Som i år. Jag sätter alltid ett par plantor för mycket i fall att någon ska misslyckas, men det händer inte så ofta när man lärt sig se upp för glupska sniglar och andra risker i början av tillväxten. Nu har jag också en lämplig plats att lägga ut överflödet med en liten skylt till förbipasserande i parken vid odlingslotten. Man blir glad över att kunna glädja någon som uppskattar det gröna men inte kan odla själv.

Detta är en variant av ett grundrecept på squash som jag använder ibland. Principen är att varva squash med kött och svampstuvning. Den här  gången hade jag några fina kantareller som kunde varit fler men det blev gott ändå och perfekt i konsistensen. Mycket i receptet är ungefärligt, för alla har inte kantareller i överflöd.


ZUCCHINI MED KANTARELLER

1 zucchini, ca 400 g
salt till urvattning
1 msk smör till stekning
1/2 paket bacon eller en skiva rökt skinka, mer om man har mycket svamp
kantareller efter tillgång
1-2 msk smör
1 msk vetemjöl, ungefär
mjölk till en stuvning
salt, peppar

Skiva zucchinin halvcentimertjockt på längden. Strö ett par teskedar salt på båda sidor och låt det safta sig en halvtimme. Gör man inte detta får man en rätt med mycket vatten i botten. Torka av skivorna och stek dem ett par minuter så de mjuknar och börjar få lite färg men inte blir bruna.

Strimla bacon eller skinka och fräs också den lätt.

Under tiden puttrar kantarellerna i lite smör och reds sedan  med mjöl 
och mjölk till en ganska tjockflytande stuvning.

Varva nu i en smord form zucchini, bacon och kantarellstuvning i två omgångar, så det blir kantareller överst. Jag toppade med lite ströbröd - alldeles i onödan. Det blir snyggare utan.

Grädda i 225 grader. 12-15 minuter räcker när man har förstekt zucchinin.


2 kommentarer:

  1. Vad härligt att ha egenodlade zucchini, måste bli extra gott! Skulle nog vilja gå förbi din odlingslott och hämta några ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skryter om förra årets skörd. I år är det första gången man kunde önskat sig fler att experimentera med. Men det kan väl fortfarande bli varmt väder.

      Radera