11 mars 2013

Torsk med mango

  
Den här årstiden behöver man sting i maten och det kommer här med mango och chilipeppar. Det är hög tid att så chili nu. Man kan pilla ner några frön från en färsk chili om man bara vill testa. Det finns en noggrannare beskrivning för den intresserade i bloggen för ett år sedan.
 
Mango i maten var inte helt enkelt. Jag hade köpt torkad osötad mango "Brooks" av Fair Trade från Burkina Faso. Den blev för söt i torskgrytan men var godare än godis att snaska på för barnbarnen. Nytt inköp blev Torkad mango "Amelie" som var det rätta i matlagning. Jag brukar hålla mig ifrån recept med för många eller ovanliga ingredienser och nu skriver jag ett sådant själv. För det blev ju så otroligt gott - för chiliälskaren. Kanske idén kan ge inspiration att pröva med annan frukt, t ex aprikos.
 
CHILITORSK MED MANGO
 
2 port.
2-3 portionsbitar ryggfilé av torsk
1 msk citron- eller limesaft
2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 färsk eller torkad chilipeppar, kan minskas
1/2 krm cayennepeppar, kan minskas
1 krm mald svartpeppar, kan minskas
2-4 bitar torkad osötad mango, Amelie
Redning: 2 tsk Maizena
 
Salta lätt på fisken och ställ åt sidan. Klipp mangon och chilin i bitar och koka dem i några minuter i en lag med vätskan och kryddorna. Lite större chilibitar kan man fiska upp efter hand om lagen verkar för stark. Torka av fisken och låt den sjuda i lagen 5-10 minuter. Tillsätt vatten om lagen kokar ihop för mycket.
 
Rör ut Maizena i en skvätt vatten och rör ner i lagen.
 
Servera med kokt ris.
 
 Torkad Amelie-mango från Burkina Faso 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar