20 mars 2013

Kycklinghjärta


Kan mästarkocken Paul Svensson laga gryta på lammhjärta i TV och säga Mmm kan väl jag laga kycklinghjärta och säga detsamma. Nu börjar fina restauranger i Stockholm servera hemlagad blodpudding men ändå är dessa rätter lite tabubelagda.

Jag har ätit grishjärta när produkten sett fin ut i affären och jag känt för att vara en ekonomisk hushållare. Men jag tycker att kyckling är bättre. Mormor lärde oss tycka om både muskelmage och hjärta på höns och det blev lätt lite gnabb om vem som skulle få av den. Jag hade en gryta stående en dag med barnbarnsbesök. De är alltid positiva till att smaka och tyckte väl "så där". Konsistensen var ovan, som lever med tuggmotstånd men god smak.

Hjärtana är för det mesta mycket välrensade men jag brukar klippa bort en del av öppningen som kan ha lite fett och hinnor. Det tar en stund men resultatet blir väldigt fräscht och nästan fettfritt. Sedan sköljer jag dem i flera vatten. Jo, jag brukar passa på och köpa när de är nya i affären för hållbarhetstiden är bara ca 10 dagar. Behöver det vara nyttigt också när det är så gott? En snabbkoll visade mängder av nyttigheter och särskilt mycket B12 vitamin.

KYCKLINGSHJÄRTA I GRÄDDSÅS
 
450 g kycklinghjärta, ett standardtråg
1 mycket liten gul lök
salt, vitpeppar
smör till stekning
2-3 dl varmt vatten
salvia efter smak, 3 blad eller 1/2 tsk
annan örtkrydda, t ex en smula oregano
chilipeppar, 1/2 cm, kan uteslutas
1/2 - 1 msk vetemjöl
2-3 msk vispgrädde
soja, några droppar
worcestersås, några droppar, kan uteslutas
 
Stek hjärtana med lite salt och peppar. Tillsätt den hackade löken på slutet. De kan gott puttra en stund i smöret men bör inte bli för bruna. Strö över mjölet och vänd ner det hela i en kastrull. Skölj ur stekpannan med vatten och häll skyn i kastrullen. Koka 40 minuter eller lite längre tills konsistensen känns bra. Tillsätt grädden. Smaka av med soja och ev mer kryddor.
 
Servera med ris och chutney.

TILLÄGG: Jag har börjat koka upp hjärtana i  vatten, skumma och spola av dem. Det påverkar inte smaken. Sedan steker jag som vanligt. Den vitlöks- och ingefärspasta som jag berättar om vid fiskgrytan den 22 oktober passar utmärkt i den här grytan. En annan dag droppade jag i litet sherry efter vitlökspastan. Allt blir gott. 


 

1 kommentar:

  1. Hej och Tack så hemst mycket för receptet det är ju lite svårt att få tag på recept till såna här saker men tack vare nätet så gick det ju bra nudå
    man tror ju att det är annorlunda att tillaga sånt
    men det er det ju inte billigt och bra mat

    SvaraRadera