10 februari 2013

Sjömansbiff

Vad ska jag laga till middag idag? En god vän som alltid lagar så god mat på ett smart sätt sade först sjömansbiff. Receptet finns i alla baskokböcker men sen kom hennes finesser. Jag har tidigare lagat det till barnbarnen som blev nöjda fast det lustiga namnet gjorde dem lite undrande. Och jag har lagat utan öl eller andra finesser. 

Hennes bästa idé är hur man planerar att laga grytan dagen innan, vilket kanske gör den ännu godare. Sedan hade hon lite extra smaktillsatser.


 
SJÖMANSBIFF
 
400-500 g nötkött av innanlår, ytterlår, rostbiff, högrev i tunna skivor
2 msk smör
2 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
3 stora gula lökar
12 medelstora skalade potatisar
1/2 flaska öl (33 cl), lättöl går bra och mörkt öl blir mycker gott, kan uteslutas
3-4 dl vatten
1/2 buljongtärning, kan uteslutas
1/2 lagerblad, kan uteslutas
1 tsk soja, kan uteslutas 
några droppar Worcestersås, kan uteslutas

Skär köttet i skivor och dela dem i stora bitar. Stek köttet på båda sidor i hälften av smöret. Krydda med salt och peppar. Tag upp köttet och häll öl och vatten med buljongtärningen i stekpannan. Ta vara på skyn. Skiva löken och  bryn den lätt i resten av smöret. Skala och skiva potatisen. 

Varva potatis lök och biffar i en gryta med ugnssäkert lock. Potatis i översta och understa lagret. Häll över skyn och ev extra smaksättning med soja och Worcestersås. Koka på svag värme tills köttet är mört, ca 45 minuter. Man bör väl inte utesluta all smaktillsättning. I min gryta fattas öl och lagerblad.

Servera direkt ur grytan gärna med rårivna morötter i en sallad.

Servering nästa dag. Då kan man antingen göra den helt färdig eller avbryta kokningen när rätten är knappt färdig. Det blir godast om man nästa dag långsamt värmer den i ugnen, ca 150 grader, vilket kan ta en halvtimme. Är man inte så många vid bordet kan man ju äta den två dagar i rad, men hos mig blir det aldrig tillräckligt kvar till andra dagen. Det här är gott!


Efteråt vill man ha något friskt. Säsongen för svenska äpplen är inte slut, för odlarna har numera mycket bättre lagringsmöjligheter. Och apelsinerna är som bäst nu. De små tunnskaliga saftiga blodapelsinerna är väldigt fina i år. Det kanske har regnat mycket i Italien också. Mitt dessertförslag blir alltså färsk frukt och några nötter. Frukten skuren till en sallad är mycket populärt.

Tillägg: Vad är det i grytorna, mormor? Skalad Blå kongopotatis som ska kokas till lutfisken, som de vuxna ska äta. Fisken ligger i blöt i den stora grytan på pallen. Sedan är det kokt färsk torskrom från Atlanten. Det blir lunchrätt ett par dar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar